Afrika is het op één na grootste continent van de wereld. Het ligt onder Europa en het heeft naast zich zowel Azië als Zuid-Amerika. Onder zich heeft het ook nog Antarctica. De eerste mensen op de wereld woonden in Afrika. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 30 miljoen vierkante kilometer. Het klimaat verschilt erg per deel van het continent, zo is er een groot gedeelte woestijn, de Sahara. De rest is veel savanne en regenwoud. Doordat er verschillende klimaten zijn en omdat Afrika niet zo dichtbevolkt is, zijn er veel wilde dieren. Deze kunnen veel rondtrekken op het continent. Zo leven er in Afrika de nijlpaard, de leeuw en de olifant in het wild.

Afrika in het kort

Afrika telt in totaal 54 landen. Dit is een groot aantal en daarom is Afrika ook een van de enige continenten waar ondanks de hoe veel landen niet zo veel bevolking is. Europa heeft bijvoorbeeld ook veel landen, maar die zijn dan ook direct heel erg dichtbevolkt. Dat is in Afrika niet het geval. Dit komt vooral door de Sahara, de woestijn, die veel ruimte inneemt en ook leefruimte, omdat het in de woestijn niet echt prettig leven is. Daarom wordt ook vaak de indeling aangehouden van landen boven de Sahara en die eronder. Afrika is het armste continent ter wereld. Het heeft verder bergen, waarvan de Kilimanjaro in Tanzania de hoogste top heeft, namelijk 5895 meter hoog. Verder heeft Afrika de Nijl, de grootste rivier van het continent. Om Afrika heen is zowel de Middellandse zee, de Rode Zee, en Atlantische oceaan en de Indische oceaan. Een groot aantal landen ligt dus ook aan zee.

Afrika’s inkomsten

Afrika moet het hebben van een aantal delfstoffen. Zo zit er in de grond goud, diamanten, uranium en koper. Echter lukt het niet om dit om te zetten naar inkomsten voor het continent. Afrika is overduidelijk het armste continent ter wereld met ook de armste landen ter wereld. Er zijn ook landen waar het beter gaat, zoals Marokko en Zuid-Afrika. Desondanks is Afrika een prachtig land om door te reizen. Omdat het niet zo dichtbevolkt is, is er veel natuur en zijn er vele dieren te zien. Je kunt in het geval dat je van natuur houdt dagen lang zwerven door de Afrikaanse natuur. Omdat het niet in elk land even goed geregeld is, is het wel goed om te kijken waar je zult gaan overnachten en eten.