Azië is een werelddeel dat bestaat uit uitersten. Niet alleen de natuur, maar ook de cultuur en de mensen verschillen enorm in dit werelddeel, maar toch wordt het als één continent gezien. Azië ligt naar Europa en Afrika, heeft Noord-Amerika naast zich en onder zich Australië. Het werelddeel loopt van Japan tot het Midden-Oosten en van Indonesië tot Rusland. Dit beschrijft goed hoe groot de verschillen binnen dit continent zijn. Het continent eindigt aan de oostkust met de Stille Oceaan en aan de onderzijde heeft het nog de Indische Zee. Er wonen 4,1 miljard mensen in Azië.

Een indeling van Azië

Je kunt Azië indelen in een aantal regionen. Centraal-Azië ligt in het westen van het continent en bevat de landen Afghanistan, Kazachstan, Oezbekistan en nog wat kleinere landen. Er is niet veel te vinden in deze landen, maar daarom is het extra indrukwekkend. Er is veel mooie natuur en je kunt slapen in de natuur. In Oost-Azië liggen de landen China, Japan, Mongolië, Noord-Korea, Taiwan en Zuid-Korea. Dit is misschien wel het gedeelte van Azië dat mensen het snelste als Azië zouden zien. China is na Rusland het grootste land van Azië. Bij het Midden-Oosten rekenen e we landen zoals Irak, Iran, Israël, Jemen, Oman, Qatar, Turkije en Syrië. Hier groeien enorme steden zoals Dubai en is daarom de moeite waard om te gaan bezoeken.

Rusland wordt samen met Georgië, Armenië en Azerbeidzjan gerekend tot een deel van Azië, dat je misschien niet als zodanig herkend zou hebben. Dan heb je nog Zuid-Azië, met de landen Maldiven, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh en Bhutan. Zuidoost-Azië heeft Brunei, Cambodja, Filipijnen, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Oost-Timor, Singapore, Thailand en Vietnam in zich. Hier is veel op toeristen gericht, omdat er veel cultuur is en er is veel strand.

Steden in Azië

In Azië zijn een aantal steden groot en belangrijk. Bangkok bijvoorbeeld, de hoofdstad van Thailand, is enorm levendig. Dubai is een stad in opkomst en is zeer rijk. Jeruzalem is een stad voor heiligen. Peking is de hoofdstad van China. Seoul is ook groot en belangrijk. Singapore heeft veel invloeden van alle Aziatische landen en is daarom erg mooi om te bekijken. In Hongkong vind je een combinatie van Chinese cultuur verweven met toerisme. Tokio is de grootste stad ter wereld en is erg rijk. Er is veel technologie terug te vinden in deze stad. Reizen naar Azië biedt dus alle mogelijkheden die er maar zijn.