Noord-Amerika is een continent op de wereld. Het ligt boven Zuid-Amerika en naast Europa en Azië. Het ligt vrijwel volledig op het noordelijk halfrond. Het continent heeft naast zich de Noordelijke IJszee, de Grote Oceaan, de Atlantische Oceaan en de Caraïbische zee. De twee grootste landen van Noord-Amerika zijn de Verenigde Staten en Canada. Verder behoort tot Noord-Amerika nog onder andere Panama, Barbados, Costa Rica, Cuba, Honduras, Jamaica, Mexico, Guatemala en Haïti. Het klimaat van het continent wisselt enorm. Dit heeft te maken met de grootte van het continent. Zo zijn er onder andere een tropisch klimaat en een savanne te vinden in Noord-Amerika. Er zijn zelfs woestijnen, maar ook een subarctisch klimaat komt er voor. Voor het grootste deel van het continent is er een land- of zeeklimaat, waardoor landbouw erg belangrijk is.

Bevolking van het continent

Het continent kent vele soorten volkeren. De oorsprong is Europees, omdat dat het eerste volk was dat erheen ging. Op dit moment zijn er dus vele soorten volkeren door immigratie. Zo zijn er mensen uit Azië, Latijns-Amerika en Afrika. Van deze mensen woont ongeveer 74% in steden of omliggende dorpen.

De economie van het continent is voor een groot deel bepaald door de landbouwsector, wat weer komt door het goede klimaat hiervoor. Dingen die verbouwd worden in het continent zijn graan, vlees, tarwe, tabak, sojabonen en katoen. Ook andere producten worden in grote mate verbouwd in Noord-Amerika. Daarnaast krijgt het continent veel inkomsten uit de grote mate van delfstoffen, zoals steenkool, zilver, nikkel, potas, kwik, aardolie en aardgas, koper en ijzererts.

Steden

De grootste steden van het continent zijn Mexico-Stad, New York, Chicago en Los Angeles, als het gaat om inwonersaantallen. Respectievelijk hebben deze steden 22,1 miljoen, 19,3 miljoen, 9,8 miljoen en 17,5 miljoen inwoners. Hierdoor kun je deze steden gemakkelijk een metropool noemen. Andere plaatsen die meer dan 5 miljoen inwoners hebben zijn Washington, Toronto, San Francisco, Philadelphia, Boston, Dallas, Detroit, Houston en Miami. Aan deze steden is te zien dat het grootste deel van de Verenigde Staten is, sommige van Canada. Daarmee zijn deze twee landen overduidelijk het belangrijkst voor het continent. Noord-Amerika wordt ook wel gewoon Amerika genoemd, waarmee de Verenigde Staten bedoeld wordt. Eigenlijk is dat gek, want Canada is na Rusland het grootste land ter wereld.

In elk geval is Noord-Amerika misschien het minst genoemde continent, het is wel één van de belangrijkste continenten van de wereld.