Oceanië is het kleinste werelddeel van de wereld. Het ligt onder Azië en ligt voornamelijk onder water. Daarmee wordt bedoeld dat het gebied Oceanië vooral in het water ligt en minder land heeft. Sommige plekken van het continent liggen dan ook enorm afgelegen. Er zijn ook ‘maar’ 35 miljoen inwoners van Oceanië. Belangrijke steden zijn Auckland, Melbourne en Sydney en deze steden liggen in de enige landen die het continent heeft.

Indeling van het continent

Het continent heeft een aantal delen waarin je het continent kunt opdelen. Zo heb je Micronesië, Polynesië en Melanesië. Dit zijn eilandengroepen waar bijvoorbeeld Fiji onder valt. Verder heb je nog een klein gedeelte van Azië, waar Papoea-Nieuw-Guinea onder valt. Daarna heb je de twee ‘echte’ landen van het continent, namelijk Australië en Nieuw-Zeeland.

Klimaat en natuur van het continent

In Australië zijn er verschillende klimaten te vinden, van tropisch tot zeeklimaat, van woestijn tot landklimaat. Dit heeft ook te maken met de grootte van het land. Het mooiste land ter wereld zou Nieuw-Zeeland moeten zijn. Dit komt door de prachtige stranden en de bijzondere, unieke natuur die alleen daar te vinden is. De klimaten van het continent zijn in de verdere delen van Oceanië ook te vinden. Zo is het in Nieuw-Guinea ook enorm tropisch. Vele van de landen van Oceanië staan bekend om hun prachtige natuur en ongerepte natuur ook vooral. Dit is daarom een weinig bezocht gedeelte van de wereld en daarom kan het ook zo mooi blijven.

Steden

De belangrijkste steden van het continent zijn Adelaide, Darwin, Perth, Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth, Canberra en Hobart. Deze steden liggen deels aan de zee en deels in het land. De steden liggen uitsluitend in de landen Australië en Nieuw-Zeeland. Daarmee moeten niet uitsluitend deze twee landen gezien worden als Oceanië, want dat continent is veel groter. 

Landen in Oceanie

Australie
Fiji
Nieuw Zeeland