Zuid-Amerika is één van de middelste continenten van de wereld. Het ligt onder Noord-Amerika en hemelsbreed gezien naast Afrika. Aan de onderkant heeft het Antarctica nog bij zich. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 17.840.000 vierkante kilometer en het heeft 387 miljoen inwoners. De belangrijkste steden van het continent zijn Buenos Aires, Paramaribo en Rio de Janeiro.

Geschiedenis van het continent

Het continent wordt voor het eerst genoemd in boekwerken en andere documenten aan het eind van de 15e eeuw. Het wordt dan, zo denkt men, ontdekt door Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers. Hier zie je nog veel van terug, want de belangrijkste talen van het continent zijn ook Spaans en Portugees.

Klimaat

Het klimaat van het continent is erg afwisselend. Omdat het continent erg lang is, liggen verschillende delen van het continent in een andere windstreek. Hierdoor zijn sommige gebieden woestijnachtig, andere gebieden zijn heel tropisch. Belangrijke factor in bijvoorbeeld het weer is de Andes. Dit is een gebergte aan de westkust van het continent. Verder stroomt er een belangrijke rivier door het continent heen, de Amazonerivier. Dit is de meest waterrijke rivier ter wereld. Er is vooral in Brazilië veel regenwoud.

Landen en steden

Het grootste land van het continent is Brazilië met de belangrijk stad Rio de Janeiro. Verder liggen in het noorden van het continent Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru en Bolivia. Deze landen hebben het meest van het Andesgebergte in zich. In het noorden liggen ook nog Guyana, Suriname en Frans-Guyana. Hieronder ligt het grote land Brazilië. In het zuiden van het continent vind je dan nog Paraguay, Chili, Uruguay en Argentinië.

Steden die belangrijk zijn voor het continent, maar ook interessant zijn voor toeristen, zijn Bogota, Buenos Aires, Caracas, La Paz, Lima, Paramaribo, Rio de Janeiro, Santiago en Sao Paulo. Al deze steden zijn erg oud en daarom hebben zij een lange historie. Dit zie je terug in het straatbeeld van deze steden. Bogota is bijvoorbeeld een cultuurstad, maar Rio de Janeiro heeft weer indrukwekkende landschappen. In elk geval is er voor ieder wat wils op het continent.

Reizen naar Zuid-Amerika

Je kunt een prachtige reis maken naar Zuid-Amerika. Omdat er veel historie is, maar ook prachtige natuur die je in Europa niet zo snel zou tegenkomen, is het een geschikte plek om bijvoorbeeld rond te gaan reizen. Ook het bezoeken van één land zou al ontzettend leuk zijn. Kijk dus vooral eens naar de mogelijkheden om die kant op te gaan. Vanaf Europa heb je alleen wel een flinke vliegtijd.