De Nederlandse overheid geeft voor ieder land reisadviezen uit. Als er iets gebeurt dan wordt door de overheid het reisadvies aangepast. Het kan hierbij gaan om aanslagen of oorlogen maar reisadviezen hebben ook betrekking op andere zaken zoals stormen, orkanen, vulkaanuitbarstingen en aardbevingen.

Het wordt aangeraden om voor dat u op reis gaat altijd even het reisadvies van de reisoverheid te controleren. U kunt de reisadviezen vinden op www.nederlandwereldwijd.nl. Mocht u na het bekijken van het reisadvies denken dat het maken van uw reis geen goed idee is kunt het beste contact opnemen met uw reisorganisatie. Als u al op bestemming bent en het reisadvies wordt aangepast, is het advies om het reisadvies op te volgen en eventueel contact te zoeken met de reisorganisatie of de Nederlandse ambassade.

Het huidige reisadvies van reisoverheid voor Kroatie is:
Buitenlandse reizen zijn een risico voor de verspreiding van het Covid-19 virus. Ook kunnen landen plotseling maatregelen nemen die binnenkomst en/of vertrek moeilijk of zelfs onmogelijk maken. Het Nederlandse kabinet adviseert zeer dringend om NIET naar het buitenland te reizen tenzij strikt noodzakelijk. Wilt u Nederland inreizen vanuit Kroatië? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 testuitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig, internationale trein- of busverbinding of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Om het aantal coronavirusbesmettingen in Kroatië te beperken heeft de regering van het land besloten inreisbeperkingen in te stellen tot 31 januari 2021. Reizigers die voor een noodzakelijke reis naar Kroatië gaan moeten bij aankomst in Kroatië een bewijs van een negatieve COVID-19 test tonen. De test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 48 uur. U kunt ook in Kroatië op eigen kosten een PCR-test ondergaan. U bent dan wel verplicht in quarantaine te gaan tot u een negatief testresultaat heeft ontvangen. De besmettingsgraad van het coronavirus is in Kroatië nog steeds hoog. De kleurcode van het land is daarom ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Door de aardbeving van 29 december 2020 raadt de Kroatische regering af om naar de regio van Sisak, Petrinja en Glina te reizen. Na een verblijf in Kroatië gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Zie voor meer informatie de rubriek ‘Coronavirus’, ook voor inreisbeperkingen.

Voor een uitgebreide beschrijving en gebiedsveiligheidskaart van Kroatie kunt u kijken op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/kroatie/reizen/reisadvies