De Nederlandse overheid geeft voor ieder land reisadviezen uit. Als er iets gebeurt dan wordt door de overheid het reisadvies aangepast. Het kan hierbij gaan om aanslagen of oorlogen maar reisadviezen hebben ook betrekking op andere zaken zoals stormen, orkanen, vulkaanuitbarstingen en aardbevingen.

Het wordt aangeraden om voor dat u op reis gaat altijd even het reisadvies van de reisoverheid te controleren. U kunt de reisadviezen vinden op www.nederlandwereldwijd.nl. Mocht u na het bekijken van het reisadvies denken dat het maken van uw reis geen goed idee is kunt het beste contact opnemen met uw reisorganisatie. Als u al op bestemming bent en het reisadvies wordt aangepast, is het advies om het reisadvies op te volgen en eventueel contact te zoeken met de reisorganisatie of de Nederlandse ambassade.

Het huidige reisadvies van reisoverheid voor Rusland is:
De kleurcode voor het reisadvies voor Rusland is oranje en gedeeltelijk rood. Dit komt door de Russische oorlog tegen Oekraïne en de situatie die als gevolg daarvan in Rusland is ontstaan, onder meer door de internationale reactie op de oorlog en nieuwe Russische wetgeving. Zo zijn Facebook en Instagram geclassificeerd als extremistische organisaties in Rusland. Het is nog steeds toegestaan om een account te hebben en gebruik maken van de diensten, maar de berichten die worden geplaatst of geliked mogen niet in strijd zijn met de strenge Russische (nep-informatie) wetgeving. In algemene zin is het zo dat wetgeving in Rusland door de autoriteiten willekeurig kan worden toegepast. De situatie in Rusland is daardoor zeer onzeker. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op en de mogelijkheden om het land te verlaten worden steeds kleiner. Ook werken internationale bankpassen niet meer in Rusland. Stel reizen naar Rusland uit. Bent u tijdelijk in Rusland en heeft u geen dwingende reden om te blijven: vertrek dan. Woont u permanent in Rusland: bedenk dan in welke situatie u (tijdelijk) wilt vertrekken en op welke manier u in dat geval het land kunt verlaten. Zorg dat alle reisdocumenten zoals paspoorten en visa van u en uw gezin in orde zijn. Daarvoor kunt u terecht bij de Nederlandse ambassade in Moskou en het consulaat-generaal in Sint Petersburg. Wacht hier niet mee. Besluit u (voorlopig) te blijven, regel dan een noodpakket met spullen waarmee u uzelf in noodsituaties enige tijd kunt redden. Van een evacuatie door de Nederlandse overheid is geen sprake. Houd het nieuws in de gaten en wees alert. Blijf uit de buurt van eventuele opstootjes of demonstraties. Lees het hele reisadvies.

Voor een uitgebreide beschrijving en gebiedsveiligheidskaart van Rusland kunt u kijken op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/rusland/reizen/reisadvies