De schoonheid van de Silfra-kloof: Snorkelen tussen continenten in IJsland

De Silfra-kloof, een unieke natuurlijke parel waar IJsland het meest trots op is, is een plaats zoals nergens anders ter wereld. Een uitzonderlijke duik- en snorkellocatie, de Silfra-kloof staat bekend om het bieden van een kans om letterlijk te zwemmen tussen twee continenten. De kristalblauwe wateren van deze kloof bieden een van de meest heldere zichtbaarheden ter wereld, daarom is het een absolute must voor avontuurliefhebbers die IJsland bezoeken.

IJsland heeft al een zekere magie over zich met zijn adembenemende landschappen en buitenaardse schoonheid. Maar de Silfra-kloof is iets heel anders. In de Thingvellir Nationaal Park, ligt de kloof in de breuklijn tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen. Ja, dat klopt, je kunt zwemmen of duiken tussen Europa en Noord-Amerika!

Het kristalheldere gletsjerwater is een sereen turkoois blauw en heeft een zicht tot wel 100 meter. Dit is iets dat je nergens anders ter wereld zal vinden. Onder water zie je donkere diepten, heldere blauwe grotten en met mos bedekte rotsen, waardoor je het gevoel hebt dat je zweeft in een andere wereld.

Om de diepten van de Silfra-kloof te verkennen, kun je kiezen voor snorkelen of duiken. Beide opties bieden een unieke ervaring. Snorkelen in Silfra is iets dat iedereen kan doen, zolang je maar kunt zwemmen. Duiken is iets technischer en vereist enige voorkennis en ervaring.

Het water in de kloof komt van de Langjökull-gletsjer ongeveer 50 kilometer verderop en neemt bijna een eeuw de tijd om door het ondergrondse lavaveld te filteren voordat het in Silfra uitkomt. Het resultaat is ongelooflijk helder en puur water waarin je kunt snorkelen of duiken. Het water is ook het hele jaar door ongeveer 2-4 graden Celsius, wat betekent dat je in een droogpak moet snorkelen, wat een belevenis op zich is.

Een bezoek aan de kloof is niet alleen geweldig door de unieke waterervaring, maar het is ook het geologisch belang van de site die de ervaring nog bijzonderder maakt. Wanneer je de koele wateren van de Silfra-kloof betreedt, duik je in de geschiedenis van de planeet. Je zwemt letterlijk in het gat tussen de oudste en de jongste gronden op aarde die jaarlijks ongeveer 2 cm uit elkaar bewegen.

Vergeet niet om te genieten van het landschap rond de kloof. Thingvellir Nationaal Park staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en biedt spectaculaire natuurlijke schoonheid. Van de met mos bedekte lavarotsen tot de glinsterende wateren van het Þingvallavatn-meer, er is genoeg te genieten.

Dus daar heb je het, een duiklocatie die niet alleen een van de helderste wateren ter wereld heeft, maar ook de kans biedt om te zwemmen tussen continenten. Als je op zoek bent naar de ultieme natuurbeleving in IJsland, dan moet de Silfra-kloof bovenaan je lijst staan. Het is ongetwijfeld een van de meest unieke en onvergetelijke ervaringen die je ooit zult hebben. Dus waar wacht je nog op? Tijd om die droogpakken aan te trekken en de spectaculaire onderwaterwereld van Silfra te verkennen!


Wil je zelf ook op reis?
Kijk dan eens bij een van de volgende aanbieders: