Eiland Avonturen in de Aland-archipel: Tussen Finland en Zweden

De Åland-archipel is een verborgen parel in de Oostzee, gelegen tussen Finland en Zweden. Met ruim 6700 eilanden en eilandjes die variëren van zandstranden met wilde bessen tot rotsige eilanduitstulpingen, biedt deze kleinschalige Finse autonome regio een verrassend scala aan avonturen voor elke eilandhopper.

Duiken in Åland geeft je de kans om scheepswrakken te verkennen. Door het koude en zoetere Oostzee water zijn vele schepen uit de 19e en het begin van de 20e eeuw nog intact. Scherpenstein, een scheepswrak uit 1917, is bijvoorbeeld heel populair onder duikers.

Fietsliefhebbers kunnen zich ook vermaken in deze archipel. Met een netwerk van vlakke wegen en paden die zich slingeren door dennenbossen en met wilde bloemen begroeide weides, wordt de Åland-archipel vaak omschreven als ‘fietsparadijs’. Mis vooral niet de beeldschone route langs de oude postweg, die je naar afgelegen dorpjes en historische bezienswaardigheden voert.

Voor wandelliefhebbers biedt de archipel het ‘Ålandse pad’, een 83 kilometer lang wandelpad dat slingert over het belangrijkste eiland van de archipel, Fasta Åland. Het voert je langs historische plaatsen, diepe bossen en prachtige kuststroken. Onderweg zijn er veel campings en beschutte accommodaties om te overnachten.

Ben je op zoek naar een kunstzinnige ervaring? Bezoek dan het stadje Mariehamn, de hoofdstad van de Åland eilanden, ook voor zijn artistieke flair. Het stadje is de thuisbasis van vele getalenteerde kunstenaars, pottenbakkers en wevers. De vele galerijen en ateliers bieden je een kijkje in Ålands levendige kunstscene.

De archipel is ook de ideale bestemming voor zeilers, vanwege de vele ankerplaatsen en jachthavens. Åland staat hoog aangeschreven vanwege het organiseren van zeilwedstrijden op internationaal niveau. Voor degenen die zin hebben in een ontspannen cruise kunnen de archipel ook per veerboot verkennen.

Culinair gezien zal Åland je smaakpapillen ook zeker niet teleurstellen. Proef de lokale delicatessen zoals gerookte vis, lokaal gebrouwen bier en de overheerlijke Ålandse pannenkoek gemaakt van zwarte rijst, gegarneerd met slagroom en aardbeienjam.

De archipel heeft ook een rijk oorlogsverleden dat te ontdekken is. Het Bomarsund Fort bijvoorbeeld, een 19e-eeuwse Russische vesting, is zeker de moeite van het bezoeken waard. De ruïnes van dit fort herinneren aan de veerkrachtige geschiedenis van Åland.

Kortom, de Åland-archipel biedt een keur aan natuurschoon, cultuur en avontuur. Het is een bestemming met voor iedereen wat wils en de perfecte plaats voor elke avonturier. Van de prachtige wilde natuur tot de rijke cultuur en geschiedenis, de Åland-archipel is een onontdekte schat tussen Finland en Zweden met talloze eilandavonturen om te ontdekken.


Wil je zelf ook op reis?
Kijk dan eens bij een van de volgende aanbieders:

Kampeerreis naar: Zweden met acsireizen
avontuurlijk naar Finland met bbi-travel
avontuurlijk naar Zweden met bbi-travel
Rondreis naar Finland met dejongintra
Rondreis naar Zweden met dejongintra
Reis naar Finland met djoser
echt op reis naar Finland met koningaap
echt op reis naar Zweden met koningaap
Reis naar Finland met sawadee
Reis naar Zweden met sawadee
Jongerenreis naar Zweden met Simi reizen
Rondreis naar Finland met shoestring
Reis naar Finland met Tenzing
Reis naar Zweden met Tenzing
Camper huren in Finland met World wide Campers
Camper huren in Zweden met World wide Campers