Stopcontacten in Frankrijk

Als je naar een ander land reist, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op de verschillende stopcontacten die je zult tegenkomen. Het kan namelijk behoorlijk verwarrend zijn als je je elektronische apparaten niet kunt aansluiten of opladen vanwege een incompatibel stopcontact. Stopcontacten kunnen variëren in vorm, spanning en frequentie, afhankelijk van het land waar je naartoe gaat. Daarom is het essentieel om te weten welk type stopcontacten er worden gebruikt in het land van jouw bestemming, zodat je zorgeloos kunt genieten van je reis, wetende dat je elektronische apparaten zonder problemen werken.

Op deze pagina vind je welk stopcontact er wordt gebruikt in Frankrijk. Op deze manier kun je je elektronische apparaten veilig gebruiken, of het nu gaat om het opladen van je telefoon, het aansluiten van een laptop of het gebruik van een föhn.

In Frankrijk worden de volgende stopcontacten gebruikt:
stopcontact C wordt gebruikt in FrankrijkType: C230 V50 Hz
stopcontact E wordt gebruikt in FrankrijkType: E230 V50 Hz


Bij het reizen naar verschillende landen is het handig om een universele reisadapter mee te nemen. Deze adapters hebben meerdere ingebouwde pinnen en kunnen worden aangepast aan verschillende typen stopcontacten over de hele wereld. Ze zijn een handige oplossing om ervoor te zorgen dat je al je elektronische apparaten kunt gebruiken, ongeacht het land waar je naartoe gaat.

De meest voorkomende type stopcontacten zijn:
  • Type A: Dit is het klassieke Amerikaanse stopcontact, dat bestaat uit twee platte pinnen. Het wordt gebruikt in landen zoals de Verenigde Staten, Canada, Mexico en Japan. Als je uit een ander land komt, heb je mogelijk een reisadapter nodig om je apparaten hierop aan te sluiten.

  • Type C: Dit is het Europese standaardstopcontact, ook wel bekend als de Europlug. Het heeft twee ronde pinnen en wordt gebruikt in de meeste Europese landen, waaronder Nederland, Frankrijk, Duitsland en Spanje.

  • Type D: Dit type stopcontact wordt vaak gevonden in India. Het heeft drie ronde pinnen in een driehoekige formatie. Het is raadzaam om een reisadapter te gebruiken als je je apparaten in dit type stopcontact wilt aansluiten.

  • Type E: Dit is een Europees type stopcontact met twee ronde pinnen en een aardingspin. Het wordt gebruikt in landen zoals Frankrijk, België, Polen, Slowakije, Tsjechië, Tunesië en Marokko. Het is compatibel met apparaten met een Europese standaardstekker (type C) en apparaten met een aardingsstekker (type E/F). Zorg ervoor dat je een geschikte reisadapter hebt om je apparaten aan te sluiten op type E stopcontacten.

  • Type G: Dit is het Britse stopcontact, dat bestaat uit drie rechthoekige pinnen in een driehoekige formatie. Het wordt gebruikt in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Singapore, Maleisië en enkele andere landen. Als je uit een ander land komt, heb je een adapter nodig om je apparaten in deze stopcontacten te kunnen gebruiken.

  • Type I: Dit is het stopcontact dat veel voorkomt in Australië, Nieuw-Zeeland, China en Argentinië. Het heeft drie schuine pinnen in een rechthoekige formatie. Een reisadapter is vaak nodig om je apparaten hierop aan te sluiten.