Schots Erfgoed in Edinburgh

Het middeleeuwse verleden van Edinburgh komt tot leven bij elke stap die je zet in deze indrukwekkende hoofdstad van Schotland. Deze romantische stad zit vol met rijke verhalen, majestueuze kastelen en prachtige nieuwe stadsgezichten. De historische erfenis van Edinburgh is geworteld in de diepten van de Schotse geschiedenis. Elke steen in de oude en nieuwe stad lijkt een verhaal te vertellen.

Edinburgh is door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoedlocatie en herbergt veel van Schotlands meest beroemde erfgoedsites. Bij uitstek is het machtige Edinburgh Castle, trots oprijzend op Castle Rock. Dit imposante kasteel herbergt de Schotse kroonjuwelen en de Stone of Destiny, ooit gebruikt tijdens de kroning van Schotse koningen. Verhalen van koninklijke intriges, geheime oorlogen en moedige strijders resoneren uit de oude stenen van dit kasteel.

De Royal Mile is een must-visit route die zich uitstrekt van het kasteel tot het Palace of Holyroodhouse. Met zijn smalle steegjes, schilderachtige oude huizen en historische bezienswaardigheden, is het de perfecte plaats om de historische sfeer van de stad op te snuiven. Enkele van de prominente bezienswaardigheden langs deze route zijn St Giles’ Cathedral, Mary King’s Close, en het opmerkelijke nieuwe parlementsgebouw.

Het historische hart van de stad combineert moeiteloos met elegante Georgiaanse architectuur in de New Town. De nieuwe stad, gebouwd in de 18e eeuw, vormt een perfect contrast met de smalle, slingerende straatjes van de oude stad. Prinses Street en George Street, de belangrijkste straten van de Nieuwe Stad, staan vol met winkels, bars en restaurants.

Arthur’s Seat, een oude vulkaan en nu een nationaal park, biedt een adembenemend panoramisch uitzicht over de stad. Het pad naar de top is een populaire wandelroute en biedt een heerlijk rustige ontsnapping uit de drukte van de stad.

Buiten de stad, in de pittoreske regio Lothians, bevindt zich Rosslyn Chapel, beroemd om zijn prachtige steenhouwwerk en mysterieuze symboliek. Dit meesterwerk van de 15e eeuw trekt al eeuwenlang pelgrims en kunstliefhebbers aan.

Edinburgh heeft ook een levendige literaire geschiedenis. Het was de thuisbasis van een aantal beroemde auteurs zoals Sir Walter Scott, wiens monumentale gotische toren te zien is bij Princes Street Gardens, en Robert Louis Stevenson, bekend van ‘Treasure Island’ en ‘Jekyll en Hyde’. Niet te vergeten J.K. Rowling, die veel inspiratie voor de Harry Potter-serie uit de stad haalde.

Edinburgh presenteert een prachtige mix van oud en nieuw, traditie en innovatie. Het weerspiegelt niet alleen het rijke verleden van Schotland, maar ook zijn veelbelovende toekomst. Het is inderdaad de beste plek om een duik te nemen in de diepten van het Schotse erfgoed en ondergedompeld te raken in zijn tijdloze verhalen. Elk aspect van deze stad biedt een glimp van het verleden, maakt deel uit van het heden en wijst naar de toekomst.


Wil je zelf ook op reis?
Kijk dan eens bij een van de volgende aanbieders: