Verdwaal in de geschiedenis van Malta: Een reis door de eeuwenoude cultuur

Op de kruising van Europa en Afrika, midden in de stralende Middellandse Zee, ligt Malta. Met een verleden dat zich uitstrekt van het neolithicum tot de moderne tijd, is het op Malta gemakkelijk om jezelf volledig te verliezen in de rijke geschiedenis en cultuur.

De eilanden van Malta zijn al van oudsher een smeltkroes van culturen. De eerste bewoners kwamen meer dan 7.000 jaar geleden, en lieten hun sporen na in de vorm van majestueuze tempels en mysterieuze ondergrondse begraafplaatsen. Deze neolithische erfenis maakt Malta een van de oudste beschavingen ter wereld. De tempels van Ħaġar Qim en Mnajdra, gebouwd uit kolossale blokken kalksteen, bieden een fascinerend inzicht in deze oude samenleving.

Later hebben diverse buitenlandse machten, waaronder de Feniciërs, Romeinen, Arabieren, Normandiërs en Britten, allemaal hun stempel gedrukt op Malta. Dit heeft geresulteerd in een culturele mix die uniek is in de wereld. Een roerige geschiedenis vol veldslagen en veroveringen heeft ervoor gezorgd dat het Maltese landschap bezaaid is met forten, torens en vestingsteden.

De hoofdstad, Valletta, is een must-see voor elke geschiedenisliefhebber. De prachtige barokke architectuur, de schilderachtige straatjes en imposante forten geven direct een sfeer van het verleden. Het hart van de stad is gevuld met prachtige paleizen en kerken, maar misschien wel de meest indrukwekkende van allemaal is de Sint-Janscokathedraal, een meesterwerk van de barokke kunst.

Een andere stad die de tand des tijds heeft weten te weerstaan, is Mdina, de oude hoofdstad van het eiland. Deze middeleeuwse stad, ook bekend als ‘de Stille Stad’, zit vol met kronkelige steegjes en historische monumenten. Het middeleeuwse karakter is zo goed bewaard gebleven dat een wandeling door de straten voelt als een reis terug in de tijd.

Malta heeft ook een rijk maritiem verleden. De ridderorde van Sint-Jan vestigde zich hier in de 16e eeuw en bouwden het tot een onneembare vesting. Hun bijdrage aan de geschiedenis van Malta is nog steeds zichtbaar in de Maltezer architectuur, kunst en het dagelijks leven.

Malta’s unieke cultuur is niet alleen te vinden in haar fysieke monumenten, maar ook in haar levendige tradities, van het jaarlijkse carnaval tot de dorpsfeesten ter ere van de patroonheiligen. Elke hoek van deze paradijselijke eilanden ademt geschiedenis, van de sprankelende kustlijnen tot de rustige, zonovergoten dorpjes.

Maar misschien wel het meest betoverende aan Malta is hoe deze eeuwenoude geschiedenis naadloos samenkomt met de moderne tijd. De levendige restaurant-, winkel- en nachtleven scenes voegen een knisperende energie toe aan de historische straten van het eiland.

In dit rijke mozaïek van historische invloeden en moderne flair, ongeëvenaarde schoonheid en buitengewone bezienswaardigheden, kun je gemakkelijk verdwalen in de geschiedenis van Malta. Het is een reis die je door tijd en cultuur voert, een avontuur dat je nooit zult vergeten. De verhalen van het verleden zitten in de stenen van de oude tempels, in de cobbled straten van dromerige steden, in de ruisende golven tegen de havenmuren. Elke stap op deze eilanden brengt je dichter bij het begrip van de fascinerende lagen van cultuur en geschiedenis die Malta hebben gevormd.


Wil je zelf ook op reis?
Kijk dan eens bij een van de volgende aanbieders:

Rondreis naar Malta met dejongintra
Werken of leren in Malta met TravelActive