De unieke architectuur van de Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia

Valencia, de derde grootste stad van Spanje en de hoofdstad van de prachtige regio Valencia, is een bestemming die de bezoeker vele redenen geeft om te verkennen. Eén daarvan is ongetwijfeld de Ciudad de las Artes y las Ciencias, een indrukwekkend complex van moderne gebouwen die een integraal en uniek onderdeel uitmaken van Valencia’s unieke architecturale erfenis.

Het complex van de Ciudad de las Artes y las Ciencias, of in het Nederlands de “Stad van Kunst en Wetenschap”, is een van de belangrijkste voorbeelden van hedendaagse architectuur in Spanje, en is zo uniek dat het een van de symbolen van Valencia is geworden. Ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava, samen met Félix Candela, strekt het zich uit over een oppervlakte van ongeveer twee kilometer en is geïnspireerd door het skelet van een reuzenschildpad.

Het project begon in 1991 en omvat een indrukwekkende verzameling van futuristische gebouwen waaronder het operagebouw, het Príncipe Felipe-wetenschapsmuseum, de Hemisfèric die zowel een IMAX-cinema, een planetarium als een Laserium huisvest, de Umbracle die fungeert als stadspark samen met kunstwerken en het Oceanogràfic aquarium dat als een van de grootste in Europa wordt beschouwd.

Elk gebouw draagt bij aan de uitstraling van moderniteit en innovatie, maar ook aan het bieden van culturele, educatieve, en recreatieve activiteiten aan zowel lokale inwoners als toeristen.

Het operagebouw, bekend als het Palau de les Arts Reina Sofia, lijkt op het eerste gezicht op een monumentale helm uit de toekomst. Met zijn hoogte van meer dan 70 meter is het een van de meest opvallende bouwwerken van het complex. De indrukwekkende structuur huisvest vier verschillende zalen waarin operavoorstellingen, theaterproducties en muziekconcerten plaatsvinden.

Het Príncipe Felipe-wetenschapsmuseum, met zijn structuur die lijkt op het skelet van een prehistorisch dier, is ongetwijfeld een ander meesterwerk dat deel uitmaakt van deze Ciudad. Het is een interactief museum gewijd aan wetenschap waar bezoekers via een hands-on benadering deel kunnen nemen aan de vele tentoonstellingen.

In de Hemisfèric kunnen bezoekers onder de koepelvormige IMAX-bioscoop genieten van 3D-films op een enorm concave scherm, terwijl ze zich in de open lucht bevinden.

De Umbracle, een groene strook die boven de Turia-rivierbedding zweeft, is bedekt met planten die inheems zijn aan de Valenciaanse regio en biedt bezoekers een spectaculair uitzichtpunt van het complex.

Het Oceanogràfic, ontworpen door Félix Candela, is het grootste aquarium in Europa en stelt bezoekers in staat om zich volledig in te leven in de pracht van het leven onder water.

De unieke en symbolische architectuur van de Ciudad de las Artes y las Ciencias is niet alleen een eerbetoon aan de vooruitgang van moderne technologie, maar ook een weergave van een stad die haar cultuur, haar wetenschap en haar kunst op zo’n speciale manier omarmt. Zeker een must-see voor iedereen die naar Valencia reist.


Wil je zelf ook op reis?
Kijk dan eens bij een van de volgende aanbieders:

Kampeerreis naar: Spanje met acsireizen
Rondreis naar Spanje met dejongintra
Reis naar Spanje met djoser
Eiland hoppen op Spanje met eilandhoppenopmaat
Unieke vakantie naar Spanje met elizawashere
Reizen op maat naar Spanje met flextravel
Reis naar Spanje met sawadee
Rondreis naar Spanje met shoestring
Vakantie naar Spanje met Transavia
Werken of leren in Spanje met TravelActive
Camper huren in Spanje met World wide Campers